Monday, 22 July 2024

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 999

Friday, 16 November 2012 14:50

Kes Kemalangan Pergi Kerja Meningkat 40 Peratus

Written by
Rate this item
(0 votes)

Berita Harian, 16 November 2012

Kuala Lumpur: Kes kemalangan ketika perjalanan ke tempat kerja meningkat 40 peratus dalam tempoh enam tahun kebelakangan ini daripada 17,704 pada 2006 kepada 28,809 tahun lalu.

Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH), Tan Sri Lee Lam Thye, berkata punca utama peningkatan kes adalah kurang kesedaran terhadap pemanduan yang selamat di kalangan mangsa.

Peningkatan ini juga dikesan akibat kurang elemen keselamatan dalam sistem pengurusan keselamatan dan kesihatan pekerjaan di tempat kerja, katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.

Lam Thye berkata, kajian Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) dan beberapa universiti tempatan mendapati 88 peratus kes kemalangan berlaku semasa perjalanan pergi ke tempat kerja atau selepas bekerja.

Katanya, daripada jumlah itu 52 peratus kemalangan semasa pergi ke tempat kerja, manakala 36 peratus lagi semasa balik ke rumah selepas tamat waktu bekerja.

Beliau berkata, hasil kajian juga mendapati 68.8 peratus kemalangan membabitkan pekerja waktu pagi, manakala 55 peratus pula berlaku dalam lingkungan kurang lima kilometer dari tempat kerja.

Katanya, kes kemalangan maut di jalan raya di negara ini juga pada tahap membimbangkan dengan lebih 6,000 kes setiap tahun atau 18 hingga 20 orang sehari dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini.
Katanya, daripada jumlah itu 60 peratus membabitkan penunggang dan pembonceng motosikal yang kebanyakannya generasi muda.

Sehubungan itu, katanya, PERKESO memperkenalkan Pelan Pencegahan Kemalangan Semasa Perjalanan, tahun lalu untuk mengatasi kemalangan semasa perjalanan membabitkan empat program pencegahan.

Antara pendekatan itu adalah program outreach kemalangan semasa perjalanan untuk majikan dan pekerja, program menunggang motosikal dengan selamat dan program pemanduan berhemah.

Menubuhkan sistem pengurusan keselamatan perjalanan atau elemen keselamatan jalan raya dalam sistem pengurusan keselamatan dan kesihatan pekerjaan, katanya.

Read 8591 times Last modified on Monday, 07 September 2015 11:49

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Most Popular News

open